Fietsverzekering

You are here

Een fietsverzekering, en alles loopt op wieltjes.

Voor wie?

Voor alle soorten fietsen: stadsfiets, elektrische fiets, racefiets, driewieler, tandem, bakfiets of mountainbike.

Mogelijke dekkingen?

 • Burgerlijke aansprakelijkheid (verplicht voor elektrische fietsen die autonoom kunnen rijden zonder dat de bestuurder trapt)
 • Lichamelijke ongevallen fietser
 • Rechtsbijstand fiets
 • Omnium fiets inclusief bijstand

Wettelijk kader voor elektrische fietsen

Er worden drie categorieën elektrische fietsen onderscheiden door de wetgever:

 1. Fietsen met een elektrische hulpmotor: (< 250W en < 25 km/u) beschikken enkel over trapondersteuning en hebben geen certificaat van overeenstemming (COC) nodig. Bij deze 'conventionele' elektrische fietsen geeft de motor enkel aandrijfkracht wanneer de bestuurder actief trapt.
   
 2. Gemotoriseerde fietsen: (< 1000 W en < 25 km/u) beschikken over trapondersteuning maar kunnen ook zijn uitgerust met een motor die aandrijfkracht kan geven zonder dat de bestuurder trapt. Minimumleeftijd van de bestuurder is 16 jaar en er is steeds een certificaat van overeenstemming nodig. Men moet dit document niet op zak hebben bij verplaatsingen met de fiets. Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht.
   
 3. Speed pedelecs: (< 4000 W en < 45 km/u) zijn snelle elektrische fietsen waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 km/u. Door zelf mee te trappen kunnen snelheden boven de 25 km/h worden gehaald. Daarom vallen deze fietsen in de categorie van de bromfietsen en gelden ook de verkeersregels voor de bromfietsen. Zo is er een helm en een rijbewijs nodig. Deze fietsen dienen ingeschreven te worden bij het DIV en een speciale, kleinere nummerplaat te hebben.  

Vragen? - We helpen u graag verder